Στο σχολείο μας μάθαμε τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα και πώς οι συνήθειες μας επηρεάζουν το μέλλον του πλανήτη μας.
Βρήκαμε τα δικά μας αποτυπώματα στα φώτα που ξεχνάμε αναμμένα, στο νερό της βρύσης που τρέχει χωρίς λόγο, στο χαρτί που πετάμε άσκοπα, στη βόλτα με το αμάξι ενώ μπορούμε να πάμε με τα πόδια, στη διατροφή μας…
Ζωγραφίσαμε τα αποτυπώματά μας και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε ένα πιο φιλικό τρόπο ζωής προς τον πλανήτη μας.

Το οικολογικό αποτύπωμα είναι ένα εργαλείο μέτρησης και έχει ως σύμβολο το αποτύπωμα ενός ποδιού.
Μετρά πόσο επιβαρύνουμε τον πλανήτη με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους της γης στην καθημερινή μας ζωή ( π.χ. όταν τρώμε, όταν ταξιδεύουμε, όταν κάνουμε μπάνιο, όταν βλέπουμε τηλεόραση).
Μετράει τις εκτάσεις γης και θάλασσας που απαιτούνται για να παραχθεί η τροφή μας, η ενέργεια, το νερό και τα υπόλοιπα αγαθά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και να απορροφηθούν τα απορρίμματα που παράγουμε. Σε κάθε άνθρωπο (με τον σημερινό πληθυσμό) αντιστοιχούν 21 στρέμματα (2,1 εκτάρια).
Ακόμη, μετράει τα αέρια θερμοκηπίου (CO2 κ.α.) που παράγονται από τις καθημερινές μας συνήθειες όπως διατροφή, κατοικία, απορρίμματα, μεταφορές κ.α. (αποτύπωμα άνθρακα).
Δυστυχώς, τα 21 στρέμματα είναι πολύ λίγα για πολλούς λαούς και αυτό σημαίνει ότι δεν μας φτάνει ένας πλανήτης για να ζήσουμε.
Το οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει φτάσει τους 1,3 πλανήτες, δηλαδή ο πλανήτης χρειάζεται ένα χρόνο και 4 μήνες για να παράγει τους πόρους που καταναλώνουμε και να απορροφήσει τα απορρίμματα που παράγουμε σε έναν χρόνο.
Ο μέσος Αμερικανός χρειάζεται 5 πλανήτες για να ζήσει και ο μέσος Ευρωπαίος χρειάζεται 3 πλανήτες. Στην πραγματικότητα όμως έχουμε μόνο έναν.
Χώρες με τα μεγαλύτερα αποτυπώματα (1 εκτάριο= 10 στρέμματα)
- 9,5 εκτάρια (5 πλανήτες): Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι), Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, ΗΠΑ
- 7,5 εκτάρια (4 πλανήτες): Αυστραλία, Καναδάς
- 6 εκτάρια (3 πλανήτες): Ελλάδα, Ισπανία
Χώρες με τα μικρότερα αποτυπώματα
- 0,5 εκτάρια (1/4 του πλανήτη): Μαλάουι, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές
Το μέσο αποτύπωμα άνθρακα του κάθε κατοίκου στο Μπουρουντί είναι περίπου ίδιο με αυτό της τηλεόρασης ενός δυτικού νοικοκυριού που αφήνεται σε κατάσταση αναμονής.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου.
«Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και, αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά, σε λίγα χρόνια θα χρειαζόμαστε περισσότερους από 2 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας»(Τζιμ Ληπ, Διευθυντής του WWF International)
https://europa.eu/youth/get-involved/sustainable-development/how-reduce-my-carbon-footprint_el
https://www.flowmagazine.gr osa_prepei_na_kserete_gia_to_oikologiko_apotupoma