Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά παιχνίδια

Μικροί, μεγάλοι μαγειρεύουν

Κάθε καλοκαίρι μαζεύεται όλη η οικογένεια στο  πατρικό σπίτι για λίγες εβδομάδες. Οι μέρες περνούν ευχάριστα με παιχνίδια, οικογενειακά πάρτι, χορούς, συζητήσεις. Δε λείπουν  οι τσακωμοί, τα πείσματα, οι φωνές.  Ένας συνηθισμένος λόγος διαφωνίας είναι η επιλογή του φαγητού. «Εγώ δεν το τρώω αυτό» «Δεν μου αρέσει!»…

Με αφορμή τις διαφωνίες για το φαγητό, αποφασίσαμε να παίξουμε το παιχνίδι «Μικροί, μεγάλοι μαγειρεύουν»  και να συμμετέχουμε όλοι  χωρίς καμιά εξαίρεση.

Οι κανόνες απλοί: κάθε παίκτης ετοιμάζει το αγαπημένο του φαγητό ή όποιο φαγητό θέλει. Όλοι βαθμολογούν τους άλλους, κανένας τον εαυτό του. Κάθε παίχτης μπορεί να διαλέξει έναν βοηθό. Το νοστιμότερο φαγητό κερδίζει, δηλαδή αυτό που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία .

Οι αντιρρήσεις ξεπεράστηκαν γρήγορα και καθένας άρχισε να σκέφτεται  το φαγητό που θα μαγειρέψει. Πιάτα όπως «Αέρας κοπανιστός» και «Τίποτα με μπόλικο καθόλου» απορρίφθηκαν και το παιχνίδι ξεκίνησε.

Πρώτος ο εντεκάχρονος Θάνος μαγείρεψε το αγαπημένο του φαγητό, που είναι ικανός να το τρώει κάθε  μέρα, «μακαρόνια με κιμά» και βαθμολογήθηκε από τους συμπαίκτες του. Μπράβο, Θάνο!!

Στη συνέχεια η δεκατριάχρονη Σοφία ετοίμασε ευωδιαστούς πατατοκεφτέδες συνοδευμένους με σαλάτα καλαμπόκι. Εξαιρετικά, Σοφία!!

Η θεία Γιάννα μας μαγείρεψε τα καταπληκτικά της γεμιστά, μυτιληνιώτικη συνταγή και θριάμβευσε!!

Η θεία Βίκυ μαγείρεψε μουσακά σε διάφορες παραλλαγές, βετζετέριαν, μόνο με πατάτα γι’ αυτούς που δεν τρώνε μελιτζάνες.

Ο δεκαπεντάχρονος Βασίλης ετοίμασε σνίτσελ κοτόπουλου. Μπράβο Βασίλη!!

Ο δεκαπεντάχρονος Θωμάς  ετοίμασε ρεβυθοκεφτέδες νόστιμους και υγιεινούς!!

Ο θείος Παναγιώτης μαγείρεψε κατσικάκι στο φούρνο με γέμιση και δεν έχουμε φωτογραφία γιατί βιαστήκαμε να το φάμε!! Ήταν νοστιμότατο!!

Τα μαγειρέματα συνεχίστηκαν φτιάξαμε φασολάκια, κλαμπ σάντουιτς , κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκάλι, φτιάξαμε τυροπιτάκια, μπατζίνα, πίτσα, μέχρι γλειφιτζούρια σπιτικά χωρίς συντηρητικά!

Νικητές είναι όλοι, και οι μικροί και οι μεγάλοι.

Η ετοιμασία του φαγητού είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της ζωής.  Ένας από τους πιο ωραίους τρόπους να αγαπήσουν τα παιδιά το σπιτικό φαγητό είναι να συμμετέχουν στην προετοιμασία του οικογενειακού τραπεζιού. Η μαγειρική με τα παιδιά δεν είναι μόνο μια δημιουργική εμπειρία αλλά και ένα  πρακτικό μάθημα υγιεινής διατροφής γιατί τα σπιτικά φαγητά κοστίζουν φθηνότερα από τα αντίστοιχα έτοιμα από τα μαγειρεία και είναι πιο υγιεινά, γιατί ελέγχουμε  την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε  αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος.

Όσο νωρίτερα  τα παιδιά εκπαιδεύονται σε ένα σωστό διατροφικό μοντέλο, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα διατηρήσουν τον υγιεινό τρόπο διατροφής σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Συντάκτης:

Παίζω και μαθαίνω...

2 σκέψεις σχετικά με το “Μικροί, μεγάλοι μαγειρεύουν

Τα σχόλια έχουν κλείσει.