Δημοσιεύθηκε στην Εκπαιδευτικά παιχνίδια

Ας παίξουμε σκάκι!

Το καλοκαίρι βρίσκεται στη μέση, έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο για ένα μήνα περίπου.

Όλη μέρα στο τάμπλετ και στον υπολογιστή… Όχι , είπαμε ότι βάζουμε όρια, μια ώρα υπολογιστή ή τάμπλετ είναι υπεραρκετό.  Πώς θα περάσει η ώρα;

Ας παίξουμε σκάκι!

Λίγη ιστορία πρώτα…

Κανείς δεν γνωρίζει ποιος εφεύρε το σκάκι ή ζατρίκιο όπως  πρωτονομάστηκε. Υπάρχουν πολλοί μύθοι και πολλές χώρες μαλώνουν για την καταγωγή του. Λένε ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα πριν 4000 χρόνια. Στις Ινδίες το συναντάμε με την σημερινή του μορφή περίπου, πριν 2000 χρόνια. Ένας θρύλος αναφέρει πως ένας  βασιλιάς της Ινδίας  ζήτησε από έναν σοφό ιερέα, να του κατασκευάσει ένα παιχνίδι, που να μην επηρεαζεται από την τύχη, παρά μόνο από την ικανότητα, την ισχυρή θέληση και την υπομονή των παικτων. Ύστερα από λίγο καιρό ο ιερέας παρουσίασε στο Βασιλιά το νέο παιχνίδι. Μια σκακιέρα σαν την σημερινή περίπου και πεσσούς που παρίσταναν τον Ινδικό στρατό, άρματα, ίππους, ελέφαντες, στρατιώτες.

Ο βασιλιάς ενθουσιάστηκε και παρακάλεσε τον ιερέα να του ζητήσει ένα δώρο, αντάξιο της εφευρέσεως του. Ο πονηρός ιερέας ζήτησε να του δοθούν κόκκοι σιταριού τοποθετημένοι σε όλα τα τετράγωνα της σκακιέρας ως εξής: Στο πρώτο τετράγωνο ένας κόκκος, στο δεύτερο δύο, στο τρίτο τέσσερις,  στο τέταρτο οχτώ και  κ.λ.π. Σε κάθε τετράγωνο η ποσότητα διπλασιαζόταν. Ο βασιλιάς θεώρησε το δώρο πάρα πολύ μικρό και ζήτησε να παραδοθεί αμέσως. Μόνο που αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί για το εξηκοστό τέταρτο και τελευταίο τετράγωνο χρειάζονταν 977.667 δισεκατομμύρια τόνοι σιταριού και τόσο σιτάρι δεν υπήρχε σε όλο τον κόσμο!!

Το σκάκι έφτασε στη Ευρώπη και το 15ο αιώνα είχε τους σύγχρονους κανόνες. Από εκεί εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Αρχικά ονομάστηκε το «παιχνίδι των βασιλέων» γιατί ψυχαγωγούσε μόνο βασιλιάδες, άρχοντες, αρχιερείς, και γενικά τις ανώτερες τάξης της Ανατολής και της Δύσης. Σήμερα το σκάκι χαρακτηρίζεται ως «βασιλιάς των παιχνιδιών» γιατί χρειαζεται απόλυτη οξυδέρκεια και στρατηγική και λείπει εξ ολοκλήρου ο παράγοντας της τύχης.

Ακούμε συχνά: «Οι έξυπνοι παίζουν σκάκι»

 Το πιο σωστό είναι : «Όσοι  παίζουν σκάκι είναι έξυπνοι»,

γιατί είναι θέμα εκπαίδευσης και εξάσκησης. Όσο πιο πολύ παίζεις σκάκι τόσο πιο ευφυής γίνεσαι, καθώς μέσα από αυτό το πνευματικά παιχνίδι αναπτύσσεις  τον εγκέφαλο σου.

Τα οφέλη που αποκτούν τα παιδιά όταν παίζουν σκάκι είναι πολλά, αύξηση της νοημοσύνης, της αυτοσυγκέντρωσης και της δημιουργικότητας, βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μελέτης. Τα παιδιά με το σκάκι  μαθαίνουν να προγραμματίζουν και να δημιουργούν  στρατηγικές, μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις . Η τακτική ενασχόληση με το συγκεκριμένο παιχνίδι ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Σε κάποιες χώρες διδάσκεται ως μάθημα στο σχολείο. Εύχομαι και στην δική μας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη που έχεις όταν παίζεις σκάκι  διαβάστε εδώ.

Όποιος δεν ξέρει να παίζει σκάκι μπορεί να παρακολουθήσει το παρακάτω βίντεο και να κατεβάσει τους σκακιστικούς κανόνες .

Ας πάμε να παίξουμε σκάκι τώρα!!

Συντάκτης:

Παίζω και μαθαίνω...