Δημοσιεύθηκε στην Ιστορία

Μια φορά κι έναν καιρό…

«Mια φορά και έναν καιρό … ήταν ο άνθρωπος» είναι μια παλιά αγαπημένη σειρά κινουμένων σχεδίων που δημιούργησε ο Γάλλος σκιτσογράφος  Άλμπερτ Μπαρίγιε.  Ο Μπαρίγιε αγαπούσε πολύ τα παιδιά και ήθελε να προσφέρει στους μικρούς  του φίλους  μια σειρά ευχάριστη αλλά και γεμάτη χρήσιμες γνώσεις. Συνεργάστηκε με ανθρωπολόγους και ειδικούς παιδαγωγούς που επιμελήθηκαν τα κείμενα και τις εικόνες. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκαν ο  Μαέστρος, ο σοφός δάσκαλος και οι μαθητές του. Οι ίδιοι χαρακτήρες εμφανίζονται σε όλα τα επεισόδια και ασχολούνται με τα προβλήματα της εποχής τους. Η σειρά είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, προβλήθηκε σε περισσότερες  από 100 χώρες και θεωρείται μια από τις καλύτερες παιδικές σειρές που προβλήθηκαν.

Τα  επεισόδια  πληροφορούσαν τα παιδιά για το πως δημιουργήθηκε η Γη και η ζωή πάνω σ’ αυτήν αλλά και πως εξελίχθηκε η ανθρωπότητα από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι την σύγχρονη μορφή της. Τα πρώτα επεισόδια περιείχαν ορισμένες ανακρίβειες, γιατί οι ιστορικοί είχαν στηριχτεί σε θεωρίες που ίσχυαν αρχές του 20ου αιώνα, αλλά σήμερα οι περισσότερες έχουν καταρριφθεί.Παρόλα αυτά η σειρά είχε τεράστια επιτυχία.

Αργότερα, η εταιρεία παραγωγής κυκλοφόρησε  σειρές με το ίδιο όνομα, με τους ίδιους χαρακτήρες αλλά διαφορετική θεματολογία. Είχαν ως θέμα τους το  σώμα, το διάστημα, τους εξερευνητές και τη γη. Επίσης, όλες οι σειρές κυκλοφόρησαν σε βιβλία.

«Mια φορά και έναν καιρό … ήταν ο άνθρωπος» (26 επεισόδια)

«Mια φορά και έναν καιρό ήταν η ζωή» (26 επεισόδια):

Τα επεισόδια της σειράς: «Mια φορά και έναν καιρό ήταν η επιστήμη» θα τα δείτε αν πατήσετε εδώ

Συντάκτης:

Παίζω και μαθαίνω...