Δημοσιεύθηκε στην Μελέτη του περιβάλλοντος

Δείξτε στα παιδιά σας τη δύναμη που κρύβει μέσα του ένας σπόρος

Κόψτε ένα μήλο και κοιτάξτε την καρδιά του που έχει μέσα της τους σπόρους.
Οι σπόροι αυτοί έχουν τεράστια δύναμη μέσα τους, γιατί μπορούν να δημιουργήσουν δέντρα γεμάτα μήλα, με τη βοήθεια της γης, του ήλιου και του νερού.

Αν  βάλεις ένα σποράκι μέσα στο χώμα και το ποτίσεις, μετά από λίγο καιρό, θα φυτρώσει  ένα φυτό, μια μικρή μηλιά, που θα βγάλει κλαδιά, φύλλα και λουλούδια. Τα λουλούδια της, γρήγορα, θα γίνουν μήλα που μέσα τους θα έχουν μικρούς σπόρους, έτοιμοι και πάλι,να δημιουργήσουν ένα νέο φυτό.

Η μηλιά και όλα τα δέντρα θέλουν πάρα πολλά χρόνια για μεγαλώσουν.

Βλέπουμε στο βίντεο πως μεγαλώνει μια αγριοκαστανιά (horse Chesnut) από το σπόρο ως μεγάλο δέντρο.
Χρειάζεται 5-6 χρόνια για να βγάλει καρπούς.

Είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψουμε πως μεγαλώνει ένα φυτό, σε μία εβδομάδα, φυτεύοντας όσπρια, όπως φασόλια ή φακές.

Μέσα σε ένα γλαστράκι ή σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι  βάζουμε αρκετό βαμβάκι, ρίχνουμε λίγο  νερό ώστε το βαμβάκι να βραχεί καλά. Ρίχνουμε πάνω στο βρεγμένο βαμβάκι τις φακές και κάθε μέρα παρακολουθούμε πως μεγαλώνουν. Θα δούμε ότι σε λίγες μέρες  η φακή θα βγάλει στο πάνω μέρος ένα λεπτό βλαστό και προς τα κάτω μια μικρή ρίζα.

Χρησιμοποιούμε υγρό βαμβάκι για να φυτέψουμε τις φακές για να έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε πως μεγαλώνει η ρίζα του φυτού .
Οι φακές μεγαλώνουν. Χρειάζεται να τις ποτίζουμε κάθε δύο τρεις μέρες (όχι πολύ νερό, γιατί θα σαπίσουν) και να τις τοποθετήσουμε κοντά στο παράθυρο ώστε να έχουν φως.

Τα φυτά χρειάζονται χώμα, νερό και  ήλιο.

Αν θέλουμε  να δούμε τις φακές να μεγαλώσουν περισσότερο, πρέπει να τις φυτέψουμε μέσα σε μια γλάστρα που περιέχει στο χώμα.

Ας δούμε πως μεγαλώνει ο σπόρος μιας φασολιάς

Διαβάστε πώς να φυτέψετε φακές μέσα στο κέλυφος αυγού. Είναι πολύ διασκεδαστικό!!

Συντάκτης:

Παίζω και μαθαίνω...