Tα πολεμικά πλοία δεν είχαν πανιά, ακόμη και όταν αυτά είχαν εφευρεθεί, για να αποφύγουν το βάρος των κονταριών όπου στηρίζονται τα πανιά και για να είναι πιο ευέλικτα. Τα πολεμικά πλοία των Αχαιών στο τρωικό πόλεμο, όμως, είχαν και ιστία και κουπιά.

Οι δυνάμεις των Αχαιών περιγράφονται με λεπτομέρεια στον κατάλογο των πλοίων στην β’ Ραψωδία της Ιλιάδας. Αποτελούνταν 1.178 πεντηκόντορους και 50 κωπήλατους
Αργότερα, μετά τα τρωικά χρόνια, έγιναν πλοία με δυο σειρές κουπιά, οι διήρεις (τα πλοία αυτά είχαν δυο καταστρώματα) και τέλος με τρεις σειρές, οι τριήρεις (τα πλοία αυτά είχαν τρία καταστρώματα).

Η τριήρης με τα τρία καταστρώματα

Η τριήρης ‘ΟΛΥΜΠΙΑΣ‘ (Πραγματικό πλοίο σε ομοίωση του 5ου π.Χ. αι.)
Το πολεμικό πλοίο των Βυζαντινών ήταν ο δρόμωνας, ο οποίος ήταν εξέλιξη της Ελληνικής διήρους και τριήρους. Οι δρόμωνες ήταν εξοπλισμένοι με διαφόρων ειδών πολεμικές μηχανές και κατασκευές (ξυλόκαστρα, τοξοβολίστρες, κ.α.) και τους περίφημους σιφώνες, με τους οποίους εκτόξευαν το υγρό πυρ που έκαιγε τα εχθρικά πλοία.
Ο Βυζαντινός Δρόμωνας είχε 100 κουπιά (50 ανά πλευρά), τρεις (3) ιστούς με τετράγωνα και τριγωνικά ιστία, πλήρες κατάστρωμα και υπερυψωμένες κατασκευές στην πλώρη και την πρύμνη.

Θεωρείται εξέλιξη της Αθηναϊκής τριήρους
Τα πλοία από τον 15ο αιώνα και μετά αντικατέστησαν εντελώς τα κουπιά με πανιά. Η τελευταία αξιόλογη δράση των κωπηλατικών πολεμικών πλοίων έγινε στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571.







